Wenezuelskie frykasy

Południowa Ameryka stwarza ogromne możliwości poznawania nowych smaków. Kuchnia wenezuelska w tym wzgledze nie odstaje od normy, a pobyt w pobyt w tym kraju „nie będzie ważny” bez spróbowania potrawy narodowej – pabellon criollo!

Jej głównym składnik jest drobno krojona wołowina. Podawana z dodatkiem ryżu, czarną fasolą i smażonymi kawałkami banana stanowi pożywane danie – swoistą bombę kaloryczną! Smaku dodają jej dodatki na czele z zieloną papryką, pomidorami, cebulą, kolendrą oraz czosnkiem. Jak wszędzie na świecie, także i tu te same, wydawałoby się, potrawy nabierają zupełnie innych cech w innych regionach kraju. Owa różnorodność dotyka również pabellon.

Pabellon Criollo - kuchnia wenezuelska www.szlakiempodrozy.pl

Pabellon criollo; żródło: Flickr

Tak jak Europejczycy za główne pieczywo uznają chleb, tak Wenezuelczycy nie mogą obejść się bez arepy. Przygotowywana jest z ciasta gniecionego z przennej lub kukurydzianek matki poprzez formowanie placków lub kulek. Można powiedzieć, że to taka tutejsza tortilla. Po przekrojeniu takiego pieczywa w lądują na nim dodatki. Tu fantazję ogranicza jedynie gust smakowy każdego człowieka.

Najpopularniejsze sposób spożywania owego placka chlebowego przez osoby nie przepadające za mięsem i wędlinami to dodanie doń queso amarillo – żółtego sera, czy ensalatade atun, czyli sałatki z tuńczyka. Miłośnicy mięsa nie rezygnując ze swych zwyczajów wybierają zwykle sałatkę z kurczaka z awokado (pepiada), drobno uskubane mięso wołowe zwane carne mechada. Zaś gustujący w ostrzejszych smakach nie omieszkają skorzystać w wyboru szynki konserwowej, której przyprawy nadają jej wyjątkowego smaku. O sile tego smaku niech świadczy nazwa potrawy – diablitos. Podobnie jak w przypadku pabellon natrafić można na wiele odmian mocno zakorzenionych w tradycji danej części kraju.

Wenezuelska pepiada www.szlakiempodrozy.plPepiada; źródło: Flickr

A skoro była już mowa o pieczywie, nie sposób nie wspomnieć o jego indiańskiej historii. Jak wykazano, już rdzenni mieszkańcy Wenezueli przygotowywali casabe. Czym jest? Wytwór to iście cudaczny – przygotowywany ze słynącego z gorzkiego samu korzenia juki, w której pierwotnie znajduje się… trujący sok. Indianie wyciskali go a pozostałość prażyli otrzymując mąkę. Z niej powstawały chlebowe placki.

Tequeno to już biały ser, który owija się cieniutkim ciastem. Następnie całość podsmażana jest  na głębokim tłuszczu.

Tequeno kuchnia wenezuelska www.szlakiempodrozy.plTequeno; źródło: Flickr

Popularnym jedzeniem jest cachapa – słodki naleśnik, dość gruby upieczony ze słodkiej kukurydzy, podawany z szynką lub serem. Bardzo podobna w smaku jest też empanada –  pierożki smażone w głębokim oleju, nadziane… czym się tylko da. Jeszcze jedna wersja kukurydzianego przysmaku to hallaca, podawany jest z mięsem i warzywami.

Cachaba - wenezuelski przysmak www.szlakiempodrozy.pl

Cachaba; źródło: Flickr

Do tego polecana jest oczywiście filiżanka tutejszej kawy. Wenezuelczycy mają na jej punkcie hopla. Są w czołówce nacji pijących zazwyczaj dość mocny, gorący i świeżo zaparzony napój. Co ciekawe kawę, która uległ ostudzeniu uważa się za… niezdatną do picia i przyrządza się nową.

Wenezuelskie mięso

Na stołach, z mięs, króluje wołowina oraz ryby a także owoce morza. Mięso wołowe przyrządzane jest na kolka sposobów. W domowych kuchniach powstają  więc rumsztyki (punta trasera), rozbratel (solomo) i polędwice (lomito).

Nierzadko ludzie jędza piranie, oraz pstrągi zwane tu trucha. Te drugie swa popularność zawdzięczają… łatwości połowów, gdyż wenezuelskie potoki pełne są tego gatunku ryby. Wybrzeża oceanu, pełne ryb to oaza w której spróbować należy zup rybnych, zwanych tu hervido de pescado. Szczególną estymą cieszy się gulasz rybny sancocho, w którym nie sposób nie zauważyć okazałych kawałków ryby, które gotowane są na wywarze z dodatkiem warzyw, dyni i pomidorów.

Hervidos de pescado; Źródło: Flickr

A może coś kompletnie oryginalnego? Żyjący w Amazonii Wenezuelczycy uwielbiają smażone mrówki – culonas. Przysmakiem jest również żółw morski.

Okolice Meridy słyną z pstrąga tęczowego, choć tak naprawdę nie pływają one w tutejszych wodach, a zostały sprowadzone z Europy. Los Llanos czyli tropikalna kraina w północnej części kraju to już ostoja wołowiny. Ale tak wyjątkowej, że podaje się ją nadziewaną słoniną i bekonem; mięso jest bowiem chudziutkie.

Wenezuela nie może odciąć się od wpływów hiszpańskiej kuchni. Stąd w menu często widoczną pozycja jest paella, choć nieco zmieniona.

Owoce i słodycze w Wenezueli

Mango to podstawowy owoc, choć wenezuelską specjalnością są ogromnych rozmiarów papaje (lechosa), oraz mamones. Ponadto popularne są zapote – brązowa jagoda, cukrowe jabłko guanbana, oraz znane wszystkim pomarańcze, truskawki i ananasy. Bardzo często owoce przerabiane są na soki.

Prym wśród słodyczy wiedzie churros – rurki, smażone w głębokim tłuszczu, które stanowią chrupiącą przekąskę. Wenezuelczycy lubują się także w dogadzaniu sobie za pomocą bienmesabe – typowo krajowego desery składającego się z biszkoptu polanego kremem kokosowym.

Wenezuelskie churros www.szlakiempodrozy.pl

Churros; źródło: Flickr

Spodobały się kulinarne aspekty Wenezueli?. To może pora na wizytę w dwóch miastach tego kraju ⇒ Meridzie i Valencii

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments