Kuchnia Samoa www.szlakiempodrozy.pl

Kuchnia Samoa, czyli co to Fa’apapa, keke pua’a, imu i Ota ika

Kuchnia Samoa czerpiąc z tego co neutralne szczególnie umiłowała sobie kokos. Dodawany jest tu niemal do wszystko, począwszy od słodkości, przez przekąski, na „konkretnych” daniach głównych kończąc. Odkryjmy więc tajniki takich smakołyków jak: keke pua’a, imu, Ota ika.

Skoro kokos jest tu tak popularny to nie dziwi, że wyrabiany jest tu także chleb kokosowy. Fa’apapa to główne „narzędzie” służące do przyrządzania otwierającego dzień śniadania. przypominające puszysty, kruchy herbatnik podawany jest z syropem kokosowa,, polanym obowiązkowo syropem. Oczywiście kokosowym…

A jak chleb, to bułki koksowe, słynne pani popo serwowane zarówno na słodko do śniadania, jak i jako przystawna do innych dań.

Mięso wieprzowe i ryby

Samoańczycy przyrządzają także keke pua’a. Występująca tylko tutaj nazwa dosłownie oznacza po prostu „ciasto wieprzowe”. Mimo, że często godzi na tutejszych talerzach nie jest typowy, „wynalazkiem” Samoańczyków. Przywędrowało tu bowiem z Hawajów, gdzie z kolei pojawiło się za sprawą chińskich imigrantów, przybywających na wyspę do pracy na plantacjach.

Danie stanowi de facto biała bułkę, która nadziewana jest pokrojonym w jest mięsem. Spożywane na gorąco przygotowywane jest zazwyczaj w formie pieczonej, bądź gotowanej na parze.

Char siu bao - importowana kuchnia Samoa www.szlakiempodrozy.pl

Char siu bao – importowana kuchnia Samoa; źródło: Flickr

Sporą część spożywanych dań stanowią, na Samoa jadalnie rośliny, które rosną w pobliżu wód, a nawet pod lustrem jezior i morza. Zalicza się do nich tzw. limu, zwane tu również w języku Polinezyjczyków rimu bądź ʻimu. Spośród nich wyróżnia się choćby algi. Ogólnie limu, na Samoa, stanowią dodatek do ryb i są podawana, ot tak, na surowo.

Algi Limu kuchnia Samoa www.szlakiempodrozy.pl

Algi Limu kuchnia Samoa; źródło: Wikipedia

'Ota 'ika www.szlakiempodrozy.pl

‘Ota ‘ika; źródło: Flickr

Skoro obszar ów stanowią wyspy, nic dziwnego, że w kuchnia Samoa oparta jest w dużej mierze na rybach. Te wykorzystuje się choćby do przygotowania dania Ota ika, którego podstawa jest surowe mięso ryby, które uprzednio marynuje się w soku cytrynowym, bądź limonkowym i mleku kokosowym. Owe szczególne połączenie jest jednak tylko początkiem. Następnie do potrawy dodaje się pokrojonych w kostkę warzyw, najczęściej pomidory, ogórki, cebule oraz do smaku ostra papryczkę.

A skoro do wszystkiego dodaje się tu kokosów, to i potrawy rybne nie są od niego wolne. Przykładem oka, czyli surowe mięso ryby marynowane w śmietanie kokosowej z dodatkiem wyciśniętego z cytryny soku, oraz cebuli i chili. Dość oryginalne połączenie…

Podobnie zresztą jak samoańska faiai eleni, a więc, surowa ryba w śmietanie kokosowej podawana z warzywami. Najczęściej wykorzystuje się do jej przyrządzenia makrelą, której smak „ubarwia” się pomidorami, ogórkami i cebulą.

”Nierzadko na talerzach Samoańczyków lądują wyłowione z morza skorupiaki.”

Funkcję naszego ziemniaka na Samoa przejął taro. Owa roślina uprawna stanowi główny składnik przyrządzania poi, o którym jednak nieco później. Co ciekawe roślina nie jest jadalna w surowej formie. Konieczne jest jego ugotowanie bądź uduszenie, co nadaje mu orzechowego posmaku. Stanowi uzupełnienie mięsnych dań.

Zachodnią część Samoa zamieszkują ludzie, którzy nad wyraz cenią mięso drobiowe, które w większości wypadków podawane jest w miodowej glazurze.

Co istotne, kuchnia Samoa wolna jest od egotycznych przypraw. Powód jest prozaiczny – za bardzo gryzły by się z powszechnie używanym mlekiem i śmietana kokosową.

Owoce w kuchni Samoa

Samoańczycy stawiają także na owoce. Wśród nich prym wiodą mango, papaje, ananas oraz oczywiście banany. Z tych zaś powstają pyszne panikeke, mające charakter naleśników z tymi żółtymi owocami.

Smakosze naturalnych słodkości nie mogą pominąć tradycyjnego samoańskiego deseru, którym jest poi. Stanowi ono innego, jak dokładnie wymieszana zacier z przejrzałych bananów i mleka kokosowego. Powstałą w ten sposób pastę, następnie się schładza, także przez dodanie pokruszonego lodu. Jako, że gusta kulinarne każdy ma inne Samoańczycy dobierając do tego przeróżne dodatki; część „doprawia” to wanilią, część cytryną i cukrem.

Deser poi kuchnia Samoa www.szlakiempodrozy.pl

Deser poi – kuchnia Samoa; źródło: Flickr

Innym smakołykiem przygotowywanym z użyciem kokosu jest palusami, czyli pieczony krem kokosowy gotowany wewnątrz liści tego owocu.

Napoje w Samoa

A co do picia. Tutaj Samoańczycy także wierni są naturze. Bardzo często gaszą więc pragnienie napojem owocowym. Popularny ʻotai stał się nawet podstawowym płynem spożywanym przez przybyłych z Europy imigrantów. Powstanie ze startej śliwki czerwonej znanej powszechnie jako oliwka czerwcowa ambarella łączona jest z mlekiem i wodą z kokosa. Wykorzystują powstałe po wylaniupłynu łupiny kokosa, napój pozostawiano w ich wnętrz szczelnie go korkując i pozostawiając do schodzenia.

Napój kava, to już zupełnie inna para kaloszy. Jej przyrządzanie przypisuje się już starożytnym cywilizacjom zamieszkującym rejon zachodniego Pacyfiku. Mającą właściwości uspokajające, działa na organizm dość odprężająco, przy czym nie oddziałuje na umysł tak, jak inne używki. Napar przyrządzany jest ze zmiennych bądź tłuczonych liści rośliny poprzez dodanie niewielkiej ilości wody, którego roztwór rozpuszcza się następnie w szklance i wypija najszybciej jak to możliwe.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments