Kuchnia jemeńska www.szlakiempodrozy.pl

Kuchnia jemeńska

Bliskowschodnie potrawy są dla nas wciąż wielką tajemnica. Czasem coś jest nam dane odkryć podczas wakacyjnego wypadu. Ale już choćby kuchnia jemeńska pozostaje kompletnie nieznana. Pora więc nadrobić kulinarne zaniedbania…

W Jemenie śniadanie przyrządza się z reguły na ciepło. Rano na stołach królują zwłaszcza różne rodzaje wypieków. Głodomory nie odpuszczą jednak porządnej porcji jajek, a nawet pieczonego mięsa, również w formie wątróbki wołowej lub jagnięcej.

Daniem narodowym Jemeńczyków jest bez wątpienia saltah. Wszystko z uwagi na fakt, iż przyrządzane było już tysiąc lat temu. Dziś serwowany na lunch opiera się na swoistym mięsnym gulaszu zwanym tu marak. Podawany jest z mieszaniną chili, pomidorów, czosnku i ziół zwaną sahowqa bądź skhug, będącej mieszanina: ostrej papryki, kolendry, czosnku, soli. Ląduje na talerzu z ryżem, ziemniakami i warzywami. Często dodatkiem jest wypiekany tradycyjnie chleb.

Saltah www.szlakiempodrozy.plSaltah; źródło: Pixabay

Daniem z którego słynie kuchnia jemeńska jest elfoot, szybki i nad wyraz prosty w przygotowaniu. Głównym składnikiem jest cienko wypiekany chleb, zwany A Lahouh. Placek porywa się mlekiem, z dodatkiem przypraw,głównie: pieprzu, kolendry, kminku i czosnku. Następnie lądują na nim pokrojone plasterki ogórka, pomidora i sałaty.

Elfoot potrawa z Jemenu www.szlakiempodrozy.plElfoot; źródło: Wikipedia

Przepis na Al-Mandi

Dowodem na to, że kuchnia jemeńska czerpie garściami z wpływów całego obszaru Półwyspu Arabskiego jest Al-Mandi. Jest to potrawa przyrządzana z ryżu z dodatkiem mięsa, zazwyczaj drobiu. Odpowiednio przyprawione arabskimi przyprawami wsadzane jest do specjalnego pieca, gdzie gotuje się na gorących węglach.

Składniki potrawy dla dwóch osób:

  • szklanka umytego i oblanego ryżu.
  • 2 piersi z kurczaka
  • mała cebula 2ostre papryki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka zmielonych przypraw: sól, liść laurowy, kolendra, suszona cebula, czarny pieprz

Mięso naciera się mieszkanką składająca się z octu, solu, soku z całej cytryny, kurkumy, i pieprzu. Następnie dodaje się szczypta szafranu całość marynuje. Można dodać warzywa: upalone marchewki, cebulę połączone oliwą z oliwek.

Al-Madhbi, czyli mizabi - kuchnia Jemenu www.szlakiempodrozy.plAl-Madhbi, zwane też mazbi. Potrawa składająca się z mięsa owcy lub kurczaka przyrządzanego na gorących kamieniach, z drewna opałowego lub węgla. Podawane jest z ryżem.

Ryżowa uczta

Lubiący ryż ucieszą się pewnie z prawy zerbian – danie ryżowe z mięsem zazwyczaj drobiowym.

Najpierw jednak trzeba przygotować przyprawową „wkładkę”, mieląc ze sobą blenderem:

łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu

  • małą łyżkę zmielonego kardamonu
  • małą łyżkę zmielonego imbiru
  • łyżeczkę soli moto

Otrzymany miks wciera się w mięso o obtacza się w nim ziemniaki, dodając łyżkę oleju. Następnie całość stawia na ogniu pod przykryciem i gotuje, aż mięso zmięknie. Wspominane mięso przenosi się do rondla lub na patelnie i opieka wraz z pokrojona grubo cebulą

Ostatnim etapem jest ugotowanie ryżu do ¾ normalnej miękkości z dodatkiem soli. Gdy ryż jest gotowy pokrywa się nim mieszkankę mięsa i mieszając podgrzewa.

Zupy rodem z Jemenu

Z zupą Al-Fahsah spotkać się można zwłaszcza w stolicy Jemenu – mieście Sana. Miejscowi gotują ja z dodatkiem posiekanych ziemniaków i warzyw. Jej esencją jest jednak mięso, w tym przypadku tradycyjnie cielęcina lub baranina. Danie podawane jest z chlebem.

Zupa Al-Fahsah - kuchnia jemeńska www.szlakiempodrozy.plZupa Al-Fahsah – kuchnia jemeńska; źródło: Wikipedia

Al-Raqqash to zupa podawana z tradycyjnym chlebem Ajeebnh wyrabianym z 4 szklanek maki, 3 szklanek wody i soli. Bilion przyrządzany jest na kurczaku bądź innego mięsa z dodatkiem cebuli, krojonych pomidorów, koncentratu pomidorowego, czosnku, ostrej papryki do smaku oraz dodanych warzyw: ziemniaka, dwóch marchewek, fasoli, cukinii oraz garści kolendry.

Zupa przyrządzana jest w szybkowarze: na dno wlewamy olej, dodając cebulę, pomidory i czosnek. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Na górę kładziemy poćwiartowany na cztery części kurczak, a swoisty przekładaniec kończymy umieszczeniem na górze warzyw. Całość podlewany duża ilością wody. Następnie gotujemy wszystko 7 minut. Wyciągamy części kurczaka przyrumieniając w piekarniku do miękkości. Następnie wszystko podgrzewamy przed jedzeniem.

Sycąco i słodko

Almasob jest daniem, które w oryginalnej wersji przydzane było z bananów i.., posiekanych grzybów. Wraz z pojawieniem się nowych dodatków sukcesywnie dołączały do potrawy jako kolejne komponenty. Smak wzmacniano zwłaszcza miodem, śmietana i… margaryną. Główmy celem jego przyrządzania było zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kalorii

Jemeńską wersja owsianki jest Alashehad. Bardzo popularne danie w Jemenie, przyrządza się z mieszaniny mąki, także kukurydzianej lub i cukru bądź miodu, oczywiście z dodatkiem wody.

Dwie szklanki wody wlewamy do rondla. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę soli i nieco oliwy z oliwek bądź masła. Mieszacz dodajemy dwie szklanki maki, dbając o to by składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na kilka minut, by ponownie podgrzać.

Alashehad potrawa jemeńska www.szlakiempodrozy.plAlashehad; źródło: Wikipedia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *