Kuchnia Botswany wyrozniajacyy www.szlakiempodrozy.pl

Skosztuj Botswany

Wolisz mabele czy bogobe? Na śniadanie pathata, czy pap? Takie i inne pytania można usłyszeć w Botswanie, podczas planowania posiłków. Pewne jest jedno – przepis na sesawaę!

Jedno w tutejszej kuchni jest niezmienne – posiłki muszą być bogate w wartości odżywcze. Dlatego też głównym daniem podawanym na tutejszych stołach jest sorgo, zwane tu mabele. Przyrządzane w różnych odmianach ląduje na talerzach także w trakcie przygotowania pierwszego posiłku w trakcie dnia. Rankiem mieszkańcy Botswany zajadają się więc bogobe, czyli owsianką przyrządzoną z sorgo. Bardzo gęsta bogobe jwa lerotse, z dodatkiem melona. Ten oczywiście ląduje w garnku jako pierwszy z uwagi na jego twardość. Po podgotowaniu, po jakichś 30 minutach, aż do momentu w którym zawartość garnka będzie można ubić trzepaczką. Dodanie bogobe powinno następować powoli, tak by nie powstały grudki. Jeszcze tylko pięć minut i danie jest gotowe.

Sycącym śniadaniem jest też wersja z pathata, czyli czymś na wzór popularnego muffinka. Wielu ludzi wybiera także zazwyczaj ociekające tłuszczem ciasteczka zwane megunyi, które powstają w formie kulek z ciasta. Takie „pączki” mają różne smaki.

Coraz częściej miejscowi używają kukurydzy, która co prawda nie rośnie w kraju, ale jest w znacznych ilościach importowana. Podawana w formie zmielonej, nazywana jest tutaj pap, stanowi podłoże do przygotowywania wielu dań z mięsem, z dodatkiem warzyw, choćby dania zwanego seswaa. Jest to nic innego jak rozdrobnione mięso kozie lub jagnięce; rzadziej mięso wołowe czy drób. Gulasz powstaje po uduszeniu mięsa wraz z cebula i pieprzem. Ponadto pap to też dodatek do morogo – dzikiego szpinaku podawanego z papryką oraz leputshe – dzikiej dyni.

Seswaa z dodatkiem bogobe www.szlakiempodrozy.pl

Seswaa z dodatkiem bogobe; źródło: Flickr

A oto najprostszy przepis na przyrządzenie sesawaa:

Składniki:

  • 800 g mięsa
  • 1 cała cebula
  • 3 liście laurowe
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz
  • woda ( do zanurzenia mięsa)
  • kukurydza pap (oryginalnie zmielona)
  • warzywa

Pokrojone w duże kawałki mięso, włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać obraną i pokrojoną cebulę. Całość doprawić sola i pieprzem. Dodać liście laurowe.

Tak wymieszane składniki doprowadzić do wrzenia. Przykryc naczynie i wstawić je do nagrzanego piekarnika na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć naczynie trzymając je na rozgrzanym palniki, gdzie należy rozdrobnić mięso. Dodać ugotowaną kukurydze pap i warzywa. Gdy nieco zmiękną danie można podawać!

A co do tego?

Jednym z rodzajów pieczywa z jaki można się tu spotkać jest vetkoek. Powstałe ciasto chlebowe dodatkowo jest podsmażane. Wygląda jak pączek, zresztą podawane jest z dżemem lub miodem, a jego przyrządzenie jest identyczne: Wyrobione kulki lądują w głębokim tłuszczu, gdzie w czasie smażenia otrzymują brązowawy kolor.

Botswański Vetkoek www.szlakiempodrozy.pl

Vetkoek; źródło: Flickr

Ale hitem jest coś, na co wielu by się nie zdecydowało. Mopane, czyli… gąsienice. Uwielbiające przesiadywać na drzewach, lądują na patelniach, gdzie dą podsmażane. Inna wersja zakłada ich uwędzenie. Do powstającego z nich dania zazwyczaj dodaje się pomidora i cebuli, oraz innych warzyw, w zależności od gustu smakowego. Jako stworzenia posiadające ogromną ilość protein są popularnym daniem dostarczającym niezbędnych organizmowi składników odżywczych.

Mopane - przysmak z Botswany www.szlakiempodrozy.pl

Mopane; źródło: Flickr

Smacznego!

Wolisz coś południowoamerykańskiego – zapraszam w kulinarną podroż do Wenezueli!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *