grafika Biznesy Świata www.szlakiempodrozy.pl

Poławiacze z Wyspy Lodu

Północne wody

Blönduós z racji przepływającej przez miasto rzeki Blanda jest jednym z głównych miejsc łapania w siecii łososia. Rekordowe połowy gwarantowały tu złowienie 3 tyś sztuk w trakcie lata! Całkiem przyjemna okolica jest znacznie bardziej przystępna dla turystów, niż oddalone o 160 km na wschód Ólafsfjörður. Dziś pełna ciężarówek i ciągników z przyczepami, obsługujących dary morza. Rybołówstwo stało się ważne na początku XX w. Inwestycje w nowe doki dla kutrów i łodzi motorowych sprawiły, że w l.40 i 50 specjalizowała się w połowach śledzia. Dziś w wodach praktycznie nie po nich śladu. Pozostały na szczęscie dla miejscowych zakłady przetwórcze.

„Dziś rybołówstwo stanowi źródło dochodu dla 11% mieszkańców kraju. Co więcej zyski państwa z tego tytułu odpowiadają za 75% całkowitego dochodu narodowego!”

Wydawać by się mogło że na Islandii wszystko, co związane z przemysłem rybnym, musi automatycznie wiązać się z morzem. A to błąd! Pozostające dziś pod ścisłą ochroną z uwagi na rzadkie glony i obecność ptaków jeziora, słynęły z wycinania w nim przerębli i „moczenia kija”. Dziś czynność realizowana w formie rozrywki, ale w średniowieczu zapewniało przetrwanie.

Miasteczko Raufarhöfn, znane jest z tego, że stanowi najbardziej na północ wysunięty punkt kraju. W 1896 bieg historii odwrócili tu bracia Jón i Sveinn Einarssynir. Pojawiwszy się na wybrzeżu poczęli łowić ryby – główne śledzie i polować na rekiny. Rozwijając swą działalność wznieśli duże molo. Lata l. 70. XX w. przyniosły zmianę taktyki połowów. Kończące się zasoby śledzi spowodowały, że celem stało się dorszy. Nigdy jednak nie nawiązano już do dawnej potęgi. Co gorsza opuszczone przystanie są jedynym dowodem na to jak w ich pobliżu uwijali się tu pracownicy zajmujący się soleniem i przetwórstwem ryb. Najlepszy czas, czyli l. 60 XX w., kiedy to Raufarhöfn był jednym z najprężniej działających zakładów solenia, z działającymi tu jedenastoma przedsiębiorstwami, przeszedł na zawsze do historii.

Centrum sterowania

Najważniejszy ośrodek rybołówstwa Islandii położony jest jednak na archipelagu Vestmannaeyjar. To do należącej do niego wyspie Heimaey wyławia się aż 12% towaru idącego potem na eksport! Prócz połowów działają na niej także zakłady przetwórcze, przez co mieszkańcy tej niewielkiej wyspy mają stałe zatrudnienie.

Suszące się głowy ryb w Vestmannaeyjar www.szlakiempodrozy.pl

Suszące się głowy ryb w Vestmannaeyjar; źródo: Flickr

Kutry w Heimaey www.szlakiempodrozy.pl

Kutry w Heimaey; źródo: Flickr

„Na straży przestrzegania prawa stoi Dyrekcja ds. Rybołówstwa. Wszystkie decyzje pracujących w niej urzędników ściśle oddziałują na stan całej branży. Głównym zadaniem organizacji jest dbanie o zrównoważony wykorzystanie siedlisk łososi, zarówno w rzekach jak i jeziorach. Każe z nich wpisane jest do ewidencji, podobnie zresztą jak i osoby, którym przyznani prawa do połowów.”

Wschodnia część Islandii mieni się rybami zwłaszcza w portowym Seyðisfjörður. W pięknie położonym, bo otoczonym wulkanicznymi wzniesieniami miasteczku rybacy uwijają się jak w ukropie. Szczególnie jesienią podczas odławiania śledzi – nie ma zmiłuj. W pracy biorą udział wszyscy; od najstarszych, po dzieci. Nikt nie wybrzydza, doskonale wiedząc, że to jedyne co zapewni im dostatek.

Port w Seyðisfjörður www.szlakiempodrozy.pl

Port w Seyðisfjörður; źródło: Flickr

Ale tutaj, ciężka praca jest doceniana. Dowodem obchodzony w całym kraju, od 1938 roku, „Sjómannadagurinn” – „Dzień rybaków”. Szczególny święto obchodzone jest w pierwszą niedzielę czerwca przez członków każdej rybackiej społeczności.

Władze kraju dbając o jakość połowów, oraz przestrzeganie prawa wprowadziło „Certyfikację Odpowiedzialnego Rybołówstwa”. Ponadto Islandia należy dziś do szeregu instytucki międzynarodowych: m.in. Komisji Rybołówstwa Wschodniego Atlantyku (NEAFC), czy Północnej Organizacji Rybołówstwa Atlantyku (NAFO).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *